Cengiz Tutar

In deze reeks stellen we tot aan gemeenteraadsverkiezingen in maart, onze kandidaten voor. Hieronder een interview met Cengiz Tutar, nummer 5 op de kandidatenlijst voor Barendrecht.

Naam:     Cengiz Tutar,

Leeftijd:   38 jaar

Functie:   Docent (Turkse) muziek en bestuurslid Culturele Alliantie Barendrecht

Telefoon: 0180-888180

 


Waar in Barendrecht woon je en wat is het mooiste plekje in de wijk?
Ik woon in de wijk Vrijenburg, vlakbij de tramhalte. Barendrecht kent veel mooie plekken.
Er zijn twee mooie plekken in Vrijenburg waar ik graag loop en kom. De Voordijk kruist Avenue Carré en Avenue Carnisse en heb ik ook de mogelijkheid om naar het oude dorp te lopen. De natuur in de omgeving van de Voordijk zorgt voor een innerlijke rust en inspireert mij op een aanzienlijke manier.
De fietspaden, het groene gedeelte zijn fantastische plekken om een wandeling te doen, te sporten en te fietsen.

Welke Barendrechter inspireert je?
Inspiratie krijg ik vanuit mijn hart en vooral door de steun die ik krijg van mijn geweldige vrouw. De (vrijwilligers)organisaties die zich 100% procent inzetten voor hulp aan een ander en de verbinding die inspireren mij in het bijzonder. Het is geweldig om te zien hoe deze waardevolle burgers zich inzetten voor medeburgers en uiteindelijk de Barendrechtse samenleving.

Hoe ziet jouw ideale Barendrecht voor jou eruit, en wat zou je willen veranderen?
Ik zie een krachtig Barendrecht dat in verbinding staat met elkaar, ongeacht de culturele achtergrond. “Ieder kan van ieder leren” is mijn motto.
Ik zie een Barendrecht met gelijke kansen voor iedereen. Als docent zie ik dat sommige ouders geen gebruik kunnen maken van huiswerkbegeleiding/bijles voor hun kind, omdat de financiële situatie dit niet toestaat. Dit moet veranderen. Hetzelfde geldt ook voor deelname aan kunst, cultuur en sport. Tevens zie ik dat er meer te doen moet zijn voor jongeren. Een cultureel centrum in Carnisselande kan een goede stap zijn. Met de juiste begeleiding en toezicht kunnen we veel betekenen voor deze jongeren. Ook ouderen moeten wij hierin betrekken.

Waarom heb jij je beschikbaar gesteld voor een plaats op de kandidatenlijst?
Ik heb mij als raadslid kandidaat gesteld, omdat ik vanwege mijn ervaringen binnen het onderwijs, kunst en cultuur een bijdrage wil en kan bieden aan de Barendrechtse samenleving. De niet toegankelijke huiswerkbegeleiding voor ouders met een minder besteedbaar inkomen moet veranderen. De landelijke problemen in het onderwijs zijn bekend. Wij moeten nu alvast inventariseren wat de problemen in Barendrecht zijn en wij moeten stappen zetten alvorens het te laat is. Er moet een krachtige cultuureducatie komen, want kunst en cultuur draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Deelname aan kunst en cultuur is meedoen in de maatschappij. Deelname aan Jeugdcultuurfonds door de gemeente is de eerste stap die gezet moet worden. Hetzelfde geldt ook voor Jeugdsportfonds en Jeugdeducatiefonds. Alle kunst- en cultuuraanbieders horen tevens gelijke kansen te krijgen.

Welke standpunten zijn voor jou van belang?
Zoals eerder vermeld, een goede en toegankelijke huiswerkbegeleiding voor iedereen met eventuele financiële steun van de gemeente. Deelname aan kunstzinnige en culturele activiteiten, hierbij moeten wij de (eenzame) ouderen ook niet vergeten, en een krachtige cultuureducatie. Er moet veel aandacht besteed worden aan jongeren. Er is op dit moment vrij weinig te doen voor jongeren.

Wat hoop je te bereiken als je straks gekozen wordt?
Als ik gekozen word, hoop ik dat ik mijn eerdere genoemde plannen kan verwezenlijken om iets moois achter te laten aan de Barendrechtse burgers. Ouderen, jongeren en kinderen, wij moeten het samen doen. Een van mijn actiepunten in mijn eigen wijk is een voorziening voor voornamelijk ouderen. Ouderen moeten naar Carnisse Veste, als zij wat nodig hebben uit de supermarkt. Het zou een goede stap zijn als zij dit in hun eigen wijk kunnen doen – en op loopafstand – in plaats van paar kilometer heen en terug te gaan. Met de auto moet je omrijden.

Wat is momenteel voor jou de belangrijkste politieke issue in Barendrecht en hoe moet PvdA zich daarin opstellen?
De belangrijkste issues zijn betaalbare woningen voor jonge starters voornamelijk, de ouderenzorg en jeugdactiviteiten. Het moet aantrekkelijk blijven voor starters om in Barendrecht te blijven wonen. Als PvdA Barendrecht moeten wij ervoor zorgen dat de wachttijd voor een (huur)woning korter wordt. Burgers hebben recht op goede en tijdige zorg en er moeten voldoende activiteiten plaatsvinden voor jongeren, in Carnisselande is er niks te doen voor deze doelgroep.