20 februari 2019

“Scheidingsloket: 1e hulp bij echtscheiding”

Op 13 november j.l. bracht Winnie Hofland namens de PvdA fractie en mede namens GroenLinks de motie ‘scheidingsloket; 1e hulp bij scheiden” in.  In deze motie werd het college verzocht een onderzoek “scheidingsloket: 1e hulp bij echtscheiding” te initiëren. Ondanks steun van SGP/CU en CDA haalde deze motie het niet. Het college ontraadde de motie omdat eerst een visie gevormd moest worden voor een integraal plan Sociaal Domein. Wethouder Roopram heeft toegezegd dat een scheidingsloket hierin tot de mogelijkheden behoort.
PvdA Barendrecht maakt zich sterk voor een verbetering, integrale aanpak, maatwerk en preventieve maatregelen in het sociaal domein. Vroegsignalering,  m.n. bij problematische scheidingen is hierbij van groot belang.
In samenwerking met onze secretaris Sandra Kok (ervaringsdeskundige) en wethouder Reshma Roopram hebben ronde tafel gesprekken plaatsgevonden met deskundigen t.a.v. de mogelijkheden voor een scheidingsloket.
De kosten t.a.v jeugdzorg bij problematische scheidingen zijn exorbitant hoog. Het scheidingsloket kan als poortwachter fungeren waardoor kosten beperkt kunnen worden. Het koppelen van de wijkteams aan ervaringsdeskundigen en buddy’s is één van de mogelijkheden om vroegtijdig adequate hulp te bieden bij scheidingsproblematiek.
Ook in politiek Den Haag (PvdA,  D66 en SP) is er aandacht voor dit onderwerp. Waarbij er specifiek aandacht is voor ‘ouderverstoting’ na een vechtscheiding. Een kind mag niet vervreemd raken van één van zijn ouders.  Ouders moeten er vanaf het eerste moment van doordrongen zijn dat het niet naleven van gerechtelijke uitspraken niet zonder gevolgen kan blijven. In april komt minister Dekker met maatregelen.
In de loop van de jaren is steeds duidelijker geworden dat het belang van het kind tijdens de scheiding centraal moet staan. Want zijn zij uiteindelijk niet het meest de dupe van zogenaamde vechtscheidingen?

Kruispunt, zondag 10 maart om 23.10 uur op NPO 2.
https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/kruispunt/kruispunt-scheiden-en-je-kleinkind-niet-mogen-zien

Waar ben je naar op zoek?