26 december 2017

“Zorg voor elkaar vanuit de keuken in Aksent” 

“Zorg voor elkaar vanuit de keuken in Aksent” 

Op 7 december is een speciale avond geweest voor bijna 70 Barendrechters, waar  ‘zorg voor elkaar’ in praktijk is gebracht. De ontvangstruimte en restaurant zijn met kerstverlichting versierd door de cliënten van Humanitas DMH. De non profitorganisatie Shirdi Sai Samaj Netherlands (SSSNL) is , mede op verzoek van Reshma Roopram, in Barendrecht geweest om met ruim 20 vrijwilligers belangeloos te koken voor bijna 70 Barendrechters. Barendrechters die op een of andere manier te maken hebben met eenzaamheid. Het doel van dit vrijwilligersprogramma is om mensen tot elkaar te brengen. De bewoners zijn geworven via de diverse organisaties in Barendrecht; zoals Zorggroep de Toekomst, St. Velerlei, St. Present, Kijk op Welzijn, voedselbank, Buurtcirkel en Buurtman/vrouw. Allemaal organisaties en stichtingen die de doelgroep weten te attenderen op dit liefdevolle aanbod.

” Het belangeloos koken voor anderen wordt “Annadhana seva” genoemd. ‘Annam’ is voedsel en ‘dhanam’ is geven.  ‘Seva’ is het belangeloos verrichten van een dienst voor een ander, licht Robin toe.

” Door deze belangeloze daad van liefde probeert SSSNL vooral iets te doen aan het probleem eenzaamheid”, gaat hij verder.

Ranu vult aan ” het werkt verslavend om iets voor je medemens te doen, al die blije gezichten is een enorme beloning” .

Het indiaas vegetarisch diner, dat vanaf 3.30uur is bereid in de door Humanitas DMH beschikbaar gestelde keuken en om 5 uur uitgeserveerd, is voor velen als een nieuwe belevenis ervaren.

“Dit is de eerste keer dat ik Indiaas eet”, aldus een van de genodigden. De vrijwilligers werken onder leiding van Ranu als een geoliede machine met grote dosis improvisatie talent.

De soep wordt volop geprezen, het tussengerecht is bijzonder smakelijk, het hoofdgerecht verrassend gekruid en het nagerecht lekker zoet. Met rode wangen nemen de genodigden rond 19.30 afscheid. De tafels en stoelen in het restaurant worden uiteraard weer als vanouds teruggezet. Maar niet voordat alle vrijwilligers, onder een dankwoord, door de PvdA gastvrouwen een prachtige roos is overhandigd. De Barendrechtse Uitdaging heeft Het Rozenpakhuijs bereid gevonden mee te werken aan dit fleurige bedankje.

Reshma Roopram en Coby van Deursen