Hijsen van de regenboogvlag op CominOutDay

Door Daphne Plaizier op 11 oktober 2024

Barendrecht, 11 oktober 2024 – In het kader van Coming-Outdag hebben Tina en Daphne, namens de PvdA Barendrecht, vandaag de Regenboogvlag gehesen op het gemeentehuis van Barendrecht. De vlag symboliseert inclusiviteit en steun aan de LHBTQIA+-gemeenschap. Het hijsen van de vlag is een krachtig signaal dat iedereen, ongeacht geaardheid of genderidentiteit, welkom en geaccepteerd is in Barendrecht.

Deze dag, die wereldwijd wordt gevierd, staat in het teken van het uit de kast komen en het vergroten van de zichtbaarheid van LHBTQIA+-personen. Met dit initiatief wil de PvdA Barendrecht de gemeenschap een hart onder de riem steken en aandacht vragen voor de diversiteit die onze samenleving rijk is. “Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, in welke vorm dan ook, zonder angst voor discriminatie of uitsluiting. De Regenboogvlag is hier een symbool van, en het hijsen ervan op Coming-Outdag laat zien dat Barendrecht staat voor acceptatie,” aldus Tina en Daphne.

Recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont aan dat bijna 18 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder tot de LHBTQIA+-gemeenschap behoort. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen mensen. Van hen zijn 272.000 mannen homoseksueel en 106.000 vrouwen lesbisch. De grootste groep, met bijna 1,7 miljoen mensen, is bi-plus. Deze mensen voelen zich aangetrokken tot meer dan één gender.

Daarnaast zijn er ongeveer 151.000 mensen in Nederland die transgender zijn, waarvan een derde zich identificeert als non-binair of genderqueer. Zij identificeren zichzelf niet als man of vrouw, maar kunnen zich wel aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde of een ander geslacht.

Het is voor het eerst dat het CBS zulke uitgebreide cijfers heeft gepubliceerd over de LHBTQIA+-gemeenschap, en deze cijfers onderstrepen het belang van zichtbaarheid en acceptatie. Vooral jongere generaties en mensen in de grotere steden identificeren zich relatief vaker als LHBTQIA+.

Met de Regenboogvlag en Coming-Outdag wil de PvdA Barendrecht bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en de vrijheid heeft om te leven zoals zij dat willen.

Daphne Plaizier

Daphne Plaizier

Wie ben ik? Ik ben Daphne Plaizier 24 jaar en mijn hele leven lang woon ik al in Barendrecht, waarvan nu in Carnisselande. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn master Communication Sciences aan de Universiteit van Twente. Daarnaast houd ik me bezig met mijn eigen bedrijf in onder andere fotografie

Meer over Daphne Plaizier