Samenwerken voor betere zorg: Hoe verschillende partijen elkaar vinden

19 maart 2024

De zorgsector staat voor grote uitdagingen. Mensen worden ouder, en zorginstellingen raken overvol. Maar wat gebeurt er als zorgverzekeraars, gemeenten en zorgaanbieders de handen ineenslaan om samen te werken? Uit een recente webinar, georganiseerd door Vilans, bleek dat een gedeeld doel een sleutelrol speelt bij het succesvol samenwerken. Dat doel is duidelijk: betere zorg voor iedereen.

Waarom samenwerken werkt

Wanneer verschillende organisaties samenwerken, leidt dit vaak tot betere resultaten. Dit komt doordat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Een voorbeeld hiervan is een project in Brabantpark, waar de gemeente, zorgverzekeraar en zorgorganisatie de samenwerking opzochten om ouderen te helpen in hun eigen wijk. Zonder dat alles van tevoren tot in detail was uitgewerkt, begonnen ze gewoon. Dit gaf ruimte om tijdens het proces te leren en de samenwerking flexibel aan te passen aan de praktijk.

Wat maakt samenwerking succesvol?

Een belangrijk element bij succesvolle samenwerking is het maken van duidelijke afspraken. Iedereen moet weten wie welke verantwoordelijkheid draagt. In het valpreventieprogramma “Stevig Staan” werkte een breed netwerk van gemeenten, zorgverzekeraars en investeerders samen om valincidenten onder ouderen te verminderen. Door goede afspraken kon de samenwerking soepel verlopen en resulteerde dit in aantoonbare voordelen voor de doelgroep.

Wat zijn de belangrijkste lessen?

Een van de belangrijkste lessen is dat het niet nodig is om te wachten tot alles perfect geregeld is voordat men begint. Vertrouwen tussen de betrokken partijen vormt de basis voor samenwerking. Dit vertrouwen biedt de ruimte om samen oplossingen te vinden die ook op de lange termijn houdbaar zijn.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) graag meedenkt en leert van nieuwe manieren van werken en financieren. De NZa ondersteunt domeinoverstijgende initiatieven door mee te doen aan kleinschalige experimenten. Dit biedt kansen voor nieuwe projecten om verder te groeien en succesvol te worden.

Handige tip: subsidie voor samenwerking

Voor iedereen die domeinoverstijgend wil samenwerken, is er de Specifieke uitkering domeinoverstijgend samenwerken (SPUK DOS). Deze subsidie helpt bij projecten die bijdragen aan het langer thuis wonen van mensen. Hierdoor kan zorg in verpleeghuizen of andere zorginstellingen uitgesteld of zelfs voorkomen worden. De samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren speelt hierbij een cruciale rol. Meer informatie over de subsidie is te vinden op SPUK DOS subsidie.

Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, ondersteunt dit soort initiatieven door praktijkervaringen en onderzoek te combineren en om te zetten in bruikbare kennisproducten. Deze kennis helpt de zorg verbeteren en maakt het mogelijk dat mensen die zorg nodig hebben, kunnen leven zoals zij dat willen.

Het succes van domeinoverstijgende samenwerking ligt in het vertrouwen en een gedeeld doel. Het uiteindelijke doel is simpel: betere zorg voor iedereen.